Kouvolan Lakritsi Oy

LAKRITSFABRIK
Så här ska en lakritsfabrik vara
Kouvolan Lakritsi handlar om hantverk. Ännu idag värnar vi om traditionerna vid lakritstillverkningen och skapar våra godsaker med traditionella metoder, dvs. de kokas i ett öppet kärl av riktiga människor. Våra lakritsmästare ser det som sin hjärtesak att alla krusidullerna i denna numera individuella tillverkningsteknik överförs från en generation till en annan.
Vi har tillverkat lakrits på samma sätt från 1945 men receptet justerades något 1960. Det gjordes av en engelsk gentlemannakonsult och lakritsexpert H. Knoch. Hans justering föll direkt i smaken på lakritssmakarna, och från den dagen har vår lakrits tillverkats enligt herr Knochs recept.
Vi sätter en ära i att lakrits ska vara färsk. Därför ser vi till att minimera lagringstiden. Lakritsen lämnar vår fabrik nästan direkt efter förpackandet, så smaken är väldigt mjuk!
En av de viktigaste ingredienserna i världens mest smakfulla lakrits är det lakritsextrakt som finslipats speciellt för oss och som för övrigt lämpar sig utmärkt till matlagning hos såväl kreativa finsmakare som vanliga hemmakockar.
Ja just det, vi tillagar även marmelad, med samma kärlek till godsaker som när vi tillverkar lakrits.

HISTORIA
En några lakritsbitar lång historia
Grunden för Kouvolan Lakritsi lades redan 1906 i Viborg. Företaget härstammar från två aktörer i Viborg, Papulan Vesitehdas Oy som startade sin verksamhet 1906 och dess dotterbolag Makeis- ja Mehu Oy som grundades 1942.
Historien bakom lakritstillverkningen började under julen 1945 mitt i fattigdom och ransoneringstider när statsmakten i sin storsinthet beviljade Makeis- ja Mehu Oy, som i krigets efterdyningar flyttat till Nystad, ett litet parti råvaror för tillverkning av en sådan lyxig delikatess som lakrits.
När Makeis- ja Mehu Oy:s verksamhet 1960 utvidgades flyttades hela karamelltillverkningen till Kouvola, där också Papulan Vesitehdas Oy hade hamnat. Lakrits hade redan på den tiden fått ett rykte som en utmärkt produkt och var till och med en av Makeis- ja Mehu Oy:s stjärnartiklar.
I samband med flytten gjordes ett beslut att utveckla lakritstillverkningen. För denna viktiga uppgift kallades en lakritskonsult från England, H. Knoch, som finjusterade tillverkningsreceptet till den version som används fortfarande idag. Det fanns så klart många aktörer på lakritsmarknaden även då, men Makeis- ja Mehu Oy:s lakrits skilde sig tydligt från konkurrenterna efter herr Knochs arbete.
Den nya smaknyansen kickade igång lakritsefterfrågan, och bolagets ledning tänkte att den fina märkesprodukten måste även ha ett fint namn – ENGLISH TASTE. Naturligtvis inspirerades namnet av ursprungslandet England och herr Knoch kom lägligt därifrån.
Engelskan var på den tiden ännu lite svår för finländarna så vår lakritsvänner började kalla produkten efter tillverkningsorten. Bolagets ledning nappade på det, och favoritprodukten döptes om även officiellt till Kouvolan Lakritsi.
Makeis- ja Mehu Oy:s verksamhet slutade 1990. Tillverkningen av lakrits från Kouvolan Lakritsi flyttades samtidigt över till dotterbolaget och den största aktieägaren, Papulan Vesitehdas Oy, som hade påbörjat sin verksamhet 1 maj 1906 i Viborg som lemonad- och mineralvattenfabrik i stadsdelen Papula.
Papulas resa från Viborg till Kouvola
Som medbroder till Makeis- ja Mehu Oy hade även Papula efter kriget varit tvunget att lämna Viborg 1944. Papula hade via Villmanstrand hamnat i Kouvola och grundat en egen fabrik i Tornionmäki 1947. Den ursprungliga fabriken har byggts ut och renoverats i flera omgångar men lakrits från Kouvolan Lakritsi tillverkas där kontinuerligt sedan 1960.
På 60-talet drev Papula även kafé- och bageriverksamhet. Papulan Vesitehdas Oy:s och Papulan Lepomos industriella tillverkning tog slut 1971. Fram till dess hade de hunnit tappa läskedrycker på flaska i hela 65 år. Dryckesbranschen genomgick då en centraliseringsfas, där mindre tillverkare konkurrerades ut. Samtidigt kämpade bageriverksamheten med lönsamheten, främst på grund av statsmaktens envisa ransoneringspolitik. Därför slutade det relativt förmögna företaget med sin egen tillverkning och fortsatte endast som ett kapitalförvaltningsbolag tills verksamheten som lakritsfabrikör startades upp igen.
Papulas roll som tillverkare av lakrits från Kouvolan Lakritsi var som störst under 1990–1997. Ibland gick lakritstillverkningen ner något, men ändå ökade Kouvolan Lakritsi sin marknadsandel. Under Papulas tid tog företaget även ut sig på den internationella marknaden, och företagets export ökade också tiodubbelt under den tiden.
Under våren 2008 köpte Timo Nisula lakritsfabriken tillsammans med Mikko Vilenius. År 2014 blev Nisula ensamägare. Samtidigt ökades exporten av lakrits, och numera mumsas lakrits från Kouvolan Lakritsi bland annat i Sverige, Danmark, Tyskland och Kanada.

PROJEKT
Officiellt projektnamn
Kouvolan Lakritsi - Black Gold 2024
Officiell projektsammanfattning
Målet med Black Gold 2024-projektet är en betydlig ökning av Kouvolan Lakritsis produktionskapacitet samt internationell tillväxt.
Beviljat stöd
488 210 €



HÅLLBARHET
Vi förbättrar världen en lakritsbit i taget
Vi har gjort ett samhällsåtagande i webbtjänsten Sitoumus 2050. Detta innebär att vi strävar efter hållbar utveckling och förbinder oss att minimera svinnet och sysselsätta ungdomar som säsongshjälp.
Läs mer på webbplatsen Sitoumus 2050!
Vår lakrits är dessutom helt vegan.
PRISER

Best Liquorice Manufacturer 2020

Best Liquorice Manufacturer 2021

Best Luxury Liquorice Manufacturer 2022
´

Finlands bästa lakrits 1995 (MTV3s bästa program för Finland)

Companies to Watch 2022

Guinness World Record 2021

Finlands Starkaste Platina
