Kouvolan Lakritsi

Kouvolan Lakritsi har tillverkat sina produkter på ett kompromisslöst sätt sedan 1906. Bakom smaken finns den traditionella tillverkningsmetoden, riktiga personer, ett finjusterat recept, en famn full av kärlek och en leveranskedja som garanterar att varje bit av lakrits är färskt.

Historien bakom världens bästa lakrits

Kouvolan Lakritsi grundades 1906 i Viborg. Företaget har sitt ursprung i två verksamheter i Viborg, Papula Vesitehdas Oy, som startade sin verksamhet den 1.5. 1906, och dess systerföretag, Makeis-ja Mehu Oy, grundat 1942.

Berättelsen om lakritsproduktion började julen 1945 under tiden med brist och reglering, då statsmakten i krigets efterdyningar generöst beviljade Makeis-ja Mehu Oy ett litet parti råvaror för framställning av en så lyxig delikatess som lakrits. Då verkade Makeis- ja Mehu Oy i Nystad.

När Makeis- ja Mehu OYs utökade verksamheten 1960 flyttades hela konfektyrtillverkningen till Kouvola, dit även Papulan Vesitehdas Oy så småningom hade hamnat. Redan då fick lakrits rykte om sig som en utmärkt produkt.

I samband med flytten beslutade man att utveckla lakritsproduktionen. En lakritskonsult vid namn H. Knoch bjöds in från England för att utföra denna värdefulla uppgift, och han finjusterade tillverkningsreceptet till det som det är ännu i denna dag.

Den nya smaken gav lakrits en uppsving, och företagets ledning tyckte att en bra märkesprodukt också borde ha ett bra namn – ENGLISH TASTE. Naturligtvis var namnet inspirerat av söt lakritsens ursprungsland, England, och passande nog var herr Knoch därifrån!

Men på den tiden föll engelska inte så väl i finländarnas mun - inte ens rallyengelska - så våra lakritsälskare började tala om produkten efter tillverkningsplatsen. Företagets ledning tog fatt i detta och således fick favoritprodukten namnet Kouvolan Lakritsi.

Makeis- ja Mehu Oy:s verksamhet upphörde 1990. Tillverkningen av Kouvolan Lakritsi flyttades samtidigt till den i Kouvola verksamma systerbolaget och den största aktieägaren, Papulan Vesitehdas Oy.

Under våren 2008 köpte Timo Nisula Lakritsfabriken tillsammans med Mikko Vilenius.

2014 blev lakritstillverkaren Nisula ensam ägare. Samtidigt började man systematiskt att öka exporten.

År 2022 utökade Kouvolan Lakritsi sin verksamhet och öppnade en till fabrik och en fabriksbutik i den gamla handelsskolans lokaler i Kouvola. I lokalerna finns även en lunchrestaurang, andra företag och där kan man även ordna evenemang och möten.

Under åren har Kouvolan Lakritsi också tilldelats flera utmärkelser. En av de första var valet till Finlands bästa lakrits i MTV:s program Suomen paras. Bland de senaste erkännandena finns till exempel den brittiska tidningen LUXLifes val till världens bästa lakritstillverkare åren 2020, 2021 och 2022.

Vi lottar ut

Passion
En av de viktigaste ingredienserna i världens bästa lakrits är det unika lakritsextraktet som malts enbart för vår användning. Vi har tillverkat lakrits på samma sätt sedan 1945, men 1960 finjusterades receptet av den engelske gentlemannakonsulten H. Knoch. Smaken tilltalade smakprövarna på en gång och sedan dess har vi tillverkat vår lakrits med herr Knochs hemliga recept.

Attityd
Kouvolan Lakritsi är en försvarare av de svaga och en förespråkare för mångfald. Kouvolan Lakritsis friska uppror består inte av något kriminellt, hatretorik eller mobbning. Det handlar om att en vilja sticka ut från mängden och att modigt vara sig själv – och uppmuntra andra att göra detsamma.

Rakkaus
Än idag värnar vi om de traditionella metoderna vid lakritsproduktion. Det är därför världens bästa lakrits kokas med den traditionella metoden i öppen gryta – av riktiga personer. Lakritsmästarna sörjer för att tillverkningsteknikens krumelurer går i arv från generation till generation.

Så här ska lakrits vara.

vipuvoimaa EU:lta 2014-2020 -tunnut ja Euroopan unioni Euroopan aluekehitysrahasto -tunnus

Projekt

Projektets officiella namn
Kouvolan Lakritsi - Black Gold 2024


Projektets officiella sammanfattning
Målet med Black Gold 2024 är en betydande ökning av produktionskapaciteten och internationell tillväxt.

Beviljat stöd
488 210 €

 • LuxLifen myöntämä Best Liquorice Manufacturer 2020 -tunnus

  Best Liquorice Manufacturer 2020

 • LuxLifen myöntämä Best Liquorice Manufacturer 2021 -tunnus

  Best Liquorice Manufacturer 2021

 • LuxLifen myöntämä Best Luxury Liquorice Manufacturer 2022 -tunnus

  Best Liquorice Manufacturer 2022

 • Suomen Paras Lakritsi tunnus vuodelta 1995

  Finlands bästa lakrits 1995 (MTV3 programmet Finlands bästa)

 • Guinness World Records Record Holder -tunnus

  Guinness World Record 2021

  .

 • Asiakastieto.fi myöntämä Suomen vahvimmat Platina -tunnus vuosille 2007-2022

  Finlands starkaste Platina 2022

 • MLL Kaakkois-Suomen piirin tunnus Perhemyönteisestä työyhteisöstä 2024

  Perhemyönteinen työyhteisö 2024

 • MLL Kaakkois-Suomen piirin tunnus Perhemyönteisestä työyhteisöstä 2023

  Familjeorienterad arbetsgemenskap 2023

 • CIO Bulletin myöntämä 50 Most Admired Companies to Watch 2022 -tunnus

  Companies to Watch 2022

Media och samarbetspartners

De nedladdningsbara logotyp- och bildpaketen av Kouvola Lakrits finns på mediesidan. Sidan innehåller även kontaktinformation för intervjuförfrågningar.