Gå till huvudinnehållet

Kouvolan lakritsi Oy

Tarina

Oikeastaan lakutehtaiden pitäisi olla tällaisia.

Kouvolan Lakritsia on valmistettu tinkimättömällä otteella vuodesta 1945. Maun takana on perinteinen valmistusmenetelmä, oikeat ihmiset, hiottu resepti, sylillinen rakkautta ja toimitusketju, joka takaa jokaisen lakupalan tuoreuden.

Kouvolan Lakritsi on käsityötä. Vielä tänäkin päivänä vaalimme lakritsin valmistuksen perinteitä ja valmistamme herkkumme perinteisellä menetelmällä eli avokattilalla keittämällä ihan oikeiden ihmisten toimesta. Lakritsimestarimme pitävät sydänasianaan, että tämän nykyään yksilöllisen valmistustekniikan kiemurat siirtyvät tekijäpolvelta toiselle.

Lakritsia meillä on valmistettu samoin ottein vuodesta 1945, mutta vuonna 1960 reseptiä hienovaraisesti säädettiin. Asialla oli englantilainen herrasmieskonsultti ja lakritsin erityisasiantuntija H. Knoch. Maku osui kerralla maistajien herkkuhermoon ja siitä lähtien lakritsimme on valmistettu herra Knochin säätämällä reseptillä.

Lakritsimme tuoreus on meille kunnia-asia. Siksi pidämmekin huolen, että meillä varastointiaika pysyy minimissä. Lakut lähtevät tehtaaltamme melkein heti pakkauksen jälkeen, ja maku on sen mukaisesti pehmeä!

Maailmojen maukkaimman lakritsin yhtenä tärkeimpänä ainesosana on juuri meidän käyttöömme hiottu yksilöllinen lakritsiuute, joka muuten soveltuu mainiosti kokkailuun sekä luovemmille kulinaristeille että ihan tavallisille kotikokeille.

Ai niin, valmistetaan meillä myös marmeladia, samalla rakkaudella makeisiin kuin lakritsiakin.

Historia

Muutaman lakupalan mittainen historiikki

Kouvolan Lakritsin perustukset valettiin jo vuonna 1906 Viipurissa. Yritys polveutuu kahdesta viipurilaisesta toimijasta, vuonna 1906 toimintansa aloittaneesta Papulan Vesitehdas Oy:stä ja sen vuonna 1942 perustetusta sisaryhtiöstä Makeis- ja Mehu Oy:stä.

Lakritsin valmistuksen tarina alkoi jouluna 1945 puutteen ja säännöstelyn keskellä, kun valtiovalta jalomielisyydessään myönsi sodan jälkimainingeissa Uuteenkaupunkiin lähteneelle Makeis- ja Mehu Oy:lle pienen erän raaka-aineita sellaisen ylellisen herkun kuin lakritsin valmistamiseen.

Kun Makeis- ja Mehu Oy:n toiminta vuonna 1960 laajeni puitteissaan, koko makeistuotanto siirrettiin Kouvolaan, jonne myös Papulan Vesitehdas Oy oli päätynyt. Lakritsi niitti jo tuolloin mainetta mainiona tuotteena, olipa se yksi Makeis- ja Mehu Oy:n tähtiartikkeleista.

Muuton yhteydessä lakritsituotantoa päätettiin kehittää. Arvokasta tehtävää suorittamaan kutsuttiin Englannista asti lakritsikonsultti nimeltä H. Knoch, joka hienosääti valmistusreseptin sellaiseksi, kuin se vielä tänä päivänäkin on. Lakritsimarkkinoilla oli toki silloinkin monta tekijää, mutta Makeis- ja Mehu Oy:n lakritsi erottui herra Knochin käsittelyn jälkeen selkeästi kilpailijoista.

Uusi makuvivahde potkaisi lakritsin menekin hyvään nousuun ja yhtiön johto ajatteli, että pitäähän hienolla merkkituotteella olla myös hieno nimi – ENGLISH TASTE. Luonnollisesti nimi sai innoituksensa makeislakritsin alkuperämaasta Englannista ja olihan herran Knoch sopivasti sieltä kotoisin.

Englanti ei kuitenkaan taipunut silloin vielä suomalaisten suussa kovin hyvin, edes rallienglanniksi, niinpä lakritsimme ystävät alkoivat nimitellä tuotetta valmistuspaikkansa mukaan. Yhtiön johto otti tästä onkeensa ja niin suosikkituotteesta tuli virallisestikin Kouvolan Lakritsi.

Makeis- ja Mehu Oy:n toiminta päättyi 1990. Kouvolan Lakritsin valmistus siirtyi samalla sisaryhtiölle ja suurimmalle osakkeenomistajalle Papulan Vesitehdas Oy:lle, joka oli aloittanut toimintansa 1.5.1906 Viipurissa limonadi- ja kivennäisvesitehtaana Papulan kaupunginosassa.

 Papulan matka Viipurista Kouvolaan

Makeis- ja Mehu Oy:n kohtalotoverina myös Papula oli joutunut sodan vuoksi jättämään Viipurin vuonna 1944. Lappeenrannan kautta Papula oli päätynyt vuonna 1947 perustamaan Kouvolan Tornionmäkeen oman tehtaan. Alkuperäistä tehdasta on tietenkin moneen kertaan laajennettu ja kunnostettu, mutta samassa paikassa on Kouvolan Lakritsia tehty yhtäjaksoisesti vuodesta 1960 lähtien.

60-luvulla Papula pyöritti myös kahvila- ja leipomotoimintaa. Papulan Vesitehdas Oy:n ja Papulan Leipomon teollinen tuotanto päättyi 1971. Siihen mennessä virvoitusjuomia oli ehditty pullottaa kaikkiaan 65 vuotta. Juoma-alalla oli tuolloin menossa keskittymiskehitys, joka polki pienet valmistajat jalkoihinsa. Samalla leipomotoiminta oli kannattavuuskriisissä, lähinnä valtiovallan jääräpäisen säännöstelypolitiikan johdosta. Niinpä verraten varakas yritys lopetti oman valmistuksen ja jatkoi pelkästään omaisuudenhoitoyhtiönä, kunnes se aloitti taas toimintansa lakritsitehtailijana.

Papulan suurin rooli Kouvolan Lakritsin valmistajana oli vuosina 1990-1997. Välillä Kouvolan Lakritsin valmistus hieman laski, mutta kaikesta huolimatta markkinaosuus kasvoi. Papulan aikana lähdettiin myös kansainvälisille markkinoille ja niinpä vienti yli kymmenkertaistui tuona aikana.

Keväällä 2008 Timo Nisula osti Lakritsitehtaan yhdessä Mikko Vileniuksen kanssa. Vuonna 2014 Nisula siirtyi yksinomistajaksi. Samalla lakritsin vientiä lisättiin, nyt Kouvolan Lakritsia nautitaan muun muassa Ruotsissa, Tanskassa, Saksassa ja Kanadassa.

 

Vastuullisuus

Me parannamme maailmaa lakupala kerrallaan

Olemme myös tehneet Sitoumus2050-yhteiskuntasitoumuksen. Tämä tarkoittaa, että kestävän kehityksen hengessä sitoudumme minimoimaan hävikin ja työllistämään nuoria sesonkiapuun.

Lue lisää Sitoumus2050-sivustolta!

Ja tässä kohtaa voidaan vielä mainita, että lakumme on täysin vegaanista.

 

Palkinnot