Vuosittain noin 10 000 kuudes- ja yhdeksäsluokkalaista viiden eri maakunnan alueelta vierailee Kaakkois-Suomen Yrityskylissä Lappeenrannassa ja Lahdessa saaden ensikosketuksen työelämään. Yrityskylä Kaakkois-Suomessa oppilaat tutustuvat siihen, miten elintarviketeollisuuden yritys pyörii ja kuinka lakritsia valmistetaan.
Yrityskylä Alakoulussa, kuudesluokkalaisten pienoisyhteiskunnassa ja Yrityskylä Yläkoulussa, yhdeksäsluokkalaisten kansainvälisen kaupan peliareenalla opetellaan talouden, työelämän ja yhteiskunnan eri teemoja. Yrityskylä Kaakkois-Suomessa on edustettuna yrityksiä muun muassa teollisuuden, koulutuksen ja palveluiden aloilta.
Kouvolan Lakritsi on ollut Kaakkois-Suomessa Yrityskylä Alakoulun yhteistyökumppani vuodesta 2018 ja Yrityskylä Yläkoulun kumppani vuodesta 2019. Alueelliset yhteistyökumppanit ovat osaltaan mahdollistamassa alueellisen Yrityskylän toimintaa ja oppilaiden vierailuja Yrityskylään.
”Talousasioiden ymmärtäminen on erityisen tärkeää kaikille, koska kaikki joutuvat niiden asioiden kanssa tekemisiin riippumatta siitä, mitä työkseen tekee. On myös erinomaisen tärkeää ymmärtää, miten talous toimii suhteessa yhteiskuntaan, yrityksiin ja tavallisiin kansalaisiin, ja mistä verovarat koostuvat ja miten katteet muodostuvat.” toteaa Kouvolan Lakritsin toimitusjohtaja, viralliselta titteliltään lakutehtailija, Timo Nisula.
Entä mistä ammatista lakutehtailija itse haaveili ollessaan kuudesluokkalainen?
”Olen aina halunnut olla hävittäjälentäjä, mutten vielä ainakaan toistaiseksi ole sille uralle eksynyt.” Nisula vastaa.
Yrityskylä Alakoulu on toiminut Lappeenrannassa vuodesta 2015 ja Yrityskylä Yläkoulu Lahdessa vuodesta 2018. Tällä hetkellä meneillään on alueen toinen toimikausi, joka jatkuu aina lukuvuoden 2020–2021 loppuun. Myös Yrityskylä Kaakkois-Suomen aluepäällikkö Elina Niskanen pitää alueellisen Yrityskylän toimintaa tärkeänä.
“Oppilaiden innostus ja tekemisen riemu ovat käsin kosketeltavissa Yrityskylässä. Ei ole olemassa liian vaikeaa teemaa tai ammattia, jota ei voisi kuudesluokkalaiselle opettaa – tavan on vain oltava oikea. Työelämään siirtyminen tulee näilläkin nuorilla eteen yllättävän nopeasti ja silloin on tärkeää, että heillä on muodostunut jonkinlainen minäpystyvyyden kuva ja rohkeus omaa tekemistään kohtaan, sekä ymmärrystä työelämästä ja taloudesta. Ikäluokat pienenevät ja siksi meillä ei ole varaa hukata yhtään yksilöä ymmärtämättömyyden takia. On nuoren oikeus kuulla ja ymmärtää työelämää ja taloutta.” kommentoi Yrityskylä Kaakkois-Suomen aluepäällikkö Elina Niskanen.
Katso ihana video kuudesluokkalaisista lakutehtailijoista Yrityskylä Kaakkois-Suomessa!